Založ si blog

Dejiny Slovenska na nete

 

Internet nám – ako je známe umožňuje prístup k obrovskému množstvu rozmanitých informácií. Často krát je však otázna ich kvalita a obsah. Pri získavaní informácií rôzneho druhu zrejme väčšina ľudí siahne po vyhľadávačoch, avšak tu sa stretávame s tým, že mnohé špecifické články, a to práve najmä tie obsažné, odbornejšie Vám vyhľadávač často nezobrazí, alebo ich dá na posledné miesta kde sa je potrebné prácne preklikať. Medzi takéto stránky patria v neposlednom rade aj stránky, venované histórii. Za povšimnutie stojí jeden zaujímavý fakt. Väčšina z významných Slovenských masmediálnych serverov, nevynímajúc ani SME a Pravdu neobsahuje vo svojich menu kategóriu História. Dôvodom nie je určite nezáujem čitateľov, skôr nezáujem vydavateľov.

 

Rád by som preto odporučil niekoľko špecializovaných stránok, venovaných histórii. Samozrejme ani zďaleka to nie sú všetky historické stránky, ale cieľom tohto článku ani nie je urobiť ich kompletný zoznam. Skôr sa jedná o weby, ktoré ja osobne navštevujem a vrelo odporúčam.

 

www.obnova.sk – jeden z najznámejších serverov, vanovaných histórii, najmä pamiatkam všetkého druhu. Nájdete tu množstvo aktualít z histórie a archeológie. Prispievajú sem tak odborníci ako aj laikovia, ktorým je umožnené blogovanie na historické témy. Čo ma občas u niektorých článkov mrzí je ich povrchnosť a stručnosť – na takejto stránke by mohli byť pamiatky rozoberané aj podrobnejšie, ale v každom prípade odporúčam.

 

Www.hrady.sk

http://www.slovenskehrady.sk/

 

Pomerne známe weby, ktoré sa venujú histórii hradov a zámkov na území Slovenska obsahujú množstvo užitočných informácií

 

http://www.historickarevue.com/14.html – na tejto stránke významného a známeho časopisu Historická revue nájdete množstvo celých článkov, ktoré v minulosti na stránkach časopisu vyšli. Časopis vydáva SAHI – Slovenský archeologický a historický inštitút, ktorý sám vykonáva viaceré výskumy na Slovensku aj v zahraničí.

 

https://sites.google.com/site/archeostudysk/home

 

Stránka ktorú vytvorili študenti archeológie obsahuje množstvo zaujímavých článkov a odkazov na odborné štúdie z archeológie nielen u nás, ale aj v zahraničí.

 

Www.slovanske-hradiska.blogspot.com

 

Veľmi zaujímavý blog venovaný primárne slovanským hradiskám na území bývalej Veľkej Moravy, ale dajú sa tu nájsť aj hradiská keltské, halštadtské, prípadne nejaké to hradisko z doby bronzovej. Články sú naozaj podrobné, kvalitné a obsahujú zaujímavé obrázky. Niektoré články píšu priamo archeológovia. Nájdete tu aj sekciu venovanú kresťanským chrámom, pohanským svätyniam, legendám, či starým listinám z obdobia Veľkej Moravy. Stránka tohto zamerania nie je ani v Českej Republike.

 

http://mapyuhorskaslovenska.blogspot.com/

 

Ďalší vynikajúci blog, na ktorom najdete množstvo unikátnych máp z územia Slovenska. K mapám sú priložené aj príslušné komentáre, objasňujúce pôvod vzniku mapy a ďalšie zaujímavé informácie. Databáza máp je už naozaj veľmi rozsiahla a kvalitná. Vrelo odporúčam.

 

http://www.ukm.ff.ukf.sk/slovania/index.php

 

Slovania vo včasnom stredoveku – stránka na vysokej odbornej úrovni pojednáva o histórii Slovanov na našom území, ale aj o dejinách ostatných Slovanských národov. Okrem článkov z našej histórie tu nájdete aj viaceré listiny z raného stredoveku preložené do Slovenčiny.

 

Www.palba.cz

 

Množstvo veľmi podrobných článkov zameraných najmä na vojenskú históriu od staroveku až po súčasnosť. Nájdete tu sekcie podľa jednotlivých historických období. Články majú kvalitnú úroveň a vynikajú objektívnosťou.

 

http://antika.avonet.cz

 

Ako názov napovedá – množstvo článkov z obdobia starovekého Grécka a Ríma

 

Www.valka.cz

 

Okrem množstva informácií zo súčasného vojenstva je tu mnoho podrobných článkov z histórie

 

http://www.kostolec-ducove.eu/

 

Jedinečný projekt – 3D prezentácia veľmožského dvorca v Ducovom

 

http://cea.livinghistory.cz/

 

Experimentálna archeológia

 

http://staramorava.euweb.cz/

 

Množstvo článkov venovaných histórii raného stredoveku. Netvrdím, že patrí medzi najobjektívnejšie weby, ale kritický a rozmýšľajúci čitateľ si vie odfiltrovať subjektívny názor autora od objaktívnych a podrobných informácií.

 

http://www.rodolesie.sk/

 

http://www.slovane.cz/

 

http://www.dazbogovivnuci.estranky.sk/

 

Weby, ktoré obsahujú množstvo zaujímavých článkov z histórie Slovanov, ich živote, jedle, vojenstve, ale najmä o pôvodnej pohanskej viere.

 

Www.hrnko.sk

 

Web historika pána Hrnka, s ktorým nemusíme vždy súhlasiť, ale ide o jedného z mála historikov, ktorí publikujú zaujímavé články na nete a nebojí sa diskutovať s čitateľmi.

 

http://historia.szm.com/

http://www.viahistoria.sk/

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=904992

 

 

Ďalšie odporúčané stránky (pridané do článku dodatočne na základe podnetov čitateľov):

 

www.forumhistoriae.sk

www.zaborsky.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1844x
Priemerná čítanosť článkov: 1844x

Autor blogu

Kategórie

Archív